Vår historia

Valles Maskinservice AB erbjuder såväl reparationer av maskiner som en välsorterad verkstadsbutik med allt frånarbetsskor till kedjor och kullager. Företaget ligger i Mjölby cirka fyra mil söder om Linköping.

Året var 1974 då Lars-Gunnar ”Valle” Karlsson började åka runt med sin servicebuss mellan Malmö i söder och Gävle i norr, och servade mobilkranar. Sedermera gick Valles yngsta broder, Roland med i firman som på den tiden hette ”Bjälbo Smedja” året var då 1983, och  då bildades Valles Maskinservice AB.

Många har frågat var Valles Maskinservice kommer ifrån, det var i slutet av 1970 talet när jag kom i kontakt  med AB Kranlyft, jag kom dit och presenterade mig som Lasse, nej! fick jag till svar, har du inget annat namn, vi har redan 5 eller 6 st. kranmaskinister som heter Lasse, jo svarade jag hemma kallar de mig för ”Lasse Valle”! efter min far som heter Valdemar och kallas för Valle. Bra då får du heta ”Valle” och på den vägen är det.

Pelle, Janne, samt pappa Valle som nybliven pensionär från BT kom in som delägare i företaget. 1986 då köpte Valles Maskinservice  upp AB Gäferts Mekaniska och verksamheten breddades. På den tiden huserade man på Kyrkogatan i centrala Mjölby, men 1996 gick flytten till nuvarande lokaler på  Hagalundsgatan, där man förfogar över cirka 2.000 kvadratmeter. 2003 omstrukturerades företaget och i dag är ”Valle” ensam ägare. 2011-10-04 övertogs Dunlop Hiflex filialen i  Linköping på norra Oskarsgatan 20. Idag sysselsätter företaget tolv anställda, däribland ”Valles” söner Pehr, Mats och Johan samt brodern Janne.

 

2014-09-08 Såldes butiken i Linköping till Valles Slang & Hydraulik AB. och ingår inte längre i Valles Maskinservice AB.

2014-01-26 Köpte Valles Maskinservice AB inkråmet i Liljas Mekaniska AB med CNC svarv och fräs samt övriga styrda maskiner. Och övertog vissa kunder och tillhörade order.

– Vi vill att detta ska vara en genuin, gammal verkstad där man kan lämna in allt, säger ”Valle”.

Från Januari 2015 är sönerna Pehr, Mats Och Johan delägare i företaget.

I kundkretsen finns såväl företag som privatpersoner. På privatsidan handlar det om alla typer av reparationer, allt från att svetsa fast ett stolsben till att laga en takkrona.

Bland företagskunder kan nämnas lantbrukare, som behöver hjälp med byte eller lagning av kedjor, hjul, kuggar etc. Man åker ut till kunderna med en servicebil som är utrustad med svets, handverktyg och reservdelar, ja allt som behövs för att åtgärda fel.

Arbeten med mobilkranar sköts idag av ”Valles” söner Mats & Pehr Karlsson. Återkommande kunder till företaget är bland annat NCC Roads, Befab, Havator, BT Products. AB, Toyota  Material handling Sweden AB, Björkbacken täckt, Svejo AB, Mjölby Kommun, Stora enso, och Asfaltgruppen.

Valles Maskinservice kan också uppvisa en välsorterad verkstadsbutik där man saluför bland annat kullager, kilrep, kilremsskivor, oringar, kolvtätningar, axeltätningar, hydraulik och  pneumatik (slangar, kopplingar, ventiler etc.), kemprodukter, fästmaterial samt diverse verktyg och handsvetsar. Butiken har öppet 7.00 – 16.00.